21:10
KATYN - TÖMEGGYILKOSSÁG, POLITIKA, ERKÖLCS

2014 április 10.

Emlékezni egy kiállítás dokumentumai előtt. KATYN TÖMEGGYILKOSSÁG, POLITIKA, ERKÖLCS, címmel nyílt kiállítás, a Szombathelyi Képtár aulájában. Nem ünnepelni, hanem emlékezni hívták meg az érdeklődőket. Egy megrázó múltbéli … közelmúltbéli történelmi esemény dokumentum kiállítására, mely a lengyel népet érintette. A képtárba lépve, és a hosszú balra eső folyosón végignézve megdöbbentő vizuális hatással sorakoznak mindkét oldalon a földtől mennyezetig érő tudósítások, fekete alapra elhelyezve fotók, újságcikkek, írások. Utóbbi fehér és vörös betűkkel. A fekete- a gyászt szimbolizálja, a vörös – a mártíromságot a fehér pedig a lélek győzelmét az anyag felett. Kiemelve és erősítve színükkel a mondanivalót. Előttük pedig hosszasan időző emberek, tekintetükön a döbbenttel olvassák a korabeli híreket.

A Lengyel származású képtár igazgatónő Cebula Anna elcsukló hangon, megkülönböztetett tisztelettel, és a honfitárs iránt érzett szeretetemmel üdvözölte a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetét Roman Kowalski urat, akinek a jóvoltából ez a kiállítási anyag most megtekinthető Szombathelyen. A Katyni mészárlás olyan rendkívüli, és döbbenetes bűntény volt, amely még a mai erőszakos, és kegyetlenséggel teli világban is elborzasztja az embert. Szinte tankönyvi példája a nagyhatalmak, és világpolitikai cinizmus összejátszásából eredő, megtorlatlanul maradt bűneseteknek. A Katyni mészárlásnak emléket állító kiállítást, varsói történészek csoportja, a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács munkatársai készítették. A város polgármestere, Dr. Puskás Tivadar, és a múzeum igazgatónője Csapláros Andrea is hosszasan kereste a megfelelő szavakat, magyarázatokat, erre a döbbenetes eseményre. Kortól és nemtől függetlenül fájdalommal töltenek el minket az itt látottak. Halhattuk Cebula Anna gondolatait. „Azért is hat ez ránk magyarokra még erősebben, mint más nemzetekre, mert a lengyelek és a magyarok között egy különleges történelmi és érzelmi szálakon nyugvó barátság van. Közös múlt, melyben voltak közös örömök és közös bánatok A múltban és a közel múltban –különösebb kérés és hívó szó nélkül mindig ott terem a lengyel a magyar mellett és fordítva, felajánlva erejét és tudását. Akárki akármit mondhat ez már több, mint barátság … ez TESTVÉRISÉG.” A kiállítás megnyitó nem véletlenül esett e napra, ugyanis pont április 10-én van a 4 évfordulója a Smolensk melletti repülőgép szerencsétlenségnek, melyben a Katyni megemlékezésre igyekvő egész lengyel delegáció veszett oda Lech Kaczynski Lengyel köztársasági elnökkel az élen. Katyn és Smolensk. Két tragédia 1940 és 2010. Az aulában a bejárattal szemben került kiállításra Katyn-i Lepel Całun Katynski. Ezt a fénynyomat technikával készített munkát Polgár Csaba Ferenczy díjas textilművész a 14.Łodzi Textiltriennáléra 2012-ben alkotta meg.  A kiállítást, melyet iskolai történelemórák helyszínének is javasoltak, Roman Kowalski nagykövet nyitotta meg. Néhány pillanat a megemlékezésről és kiállításmegnyitóról.

  

 

További fotóim itt láthatók.

Kategória: 2014 szombathelyi eseményei | Megtekintések száma: 531 | Hozzáadta:: pogi | Címkék (kulcsszavak): szombathely, Katyn, képtár, kiállítás | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]